“Ο ιδιοκτήτης της Μίλαν χρεοκόπησε, σε δημοπρασία η περιουσία του”

“Ο ιδιοκτήτης της Μίλαν χρεοκόπησε, σε δημοπρασία η περιουσία του”

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από την “Corriere della Sera“, οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω το μέλλον της Μίλαν υπό την παρουσία ιδιοκτησία. Η ιταλική εφημερίδα γνωστοποίησε ότι η περιουσία του μεγαλομετόχου της ομάδας, Γιόνγκχονγκ Λι πρόκειται να τεθεί σε δημοπρασία, για να αποπληρώσει δύο τράπεζες στις οποίες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα αρχίζουν το 2015, όταν ο Λι φέρεται να είναι κάτοχος του 35% ενός ουρανοξύστη στην Γκουάνγκζου, εταιρία εξόρυξης φωσφορικού άλατος (η οποία, όμως, δεν είναι βέβαιο ότι ανήκει στον ίδιο κατόπιν παλαιότερου ρεπορτάζ των “New York Times”) και το 11,39% της εταιρίας εμφιάλωσης “Zhuhai Zhongfu”, μέσω της εταιρίας συμμετοχών του “Shenzhen Jie Ande”.

Οι μετοχές του στην “Zhuhai Zhongfu” αποτελούν και την εγγύηση για δάνειο που είχε εξασφαλίσει από την Τράπεζα της Τζιάνγκσου και δεν κατάφερε να αποπληρώσει, με συνέπεια τον Μάιο του 2016, η τράπεζα να κυρήξει ληξιπρόθεσμο το χρέος και να πετύχει την έκδοση διαταγής κατάσχεσης των μετοχών του. Η “Shenzhen Jie Ande” άσκησε έφεση, την οποία έχασε και στις 7 Φεβρουαρίου 2017, το δικαστήριο του Φουτιάν στην πόλη Σένζεν να διατάξει την κατάσχεση των μετοχών από την τράπεζα.

Δύο μήνες αργότερα, όμως, και συγκεκριμένα στις 13 Απριλίου 2017, ο Λι κατάφερε να οριστικοποιήσει την εξαγορά της Μίλαν έναντι 740.000.000 ευρώ, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και αναβολών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο 48χρονος Κινέζος έβαλε μόλις 100.000.000 ευρώ από τη γνωστή περιουσία του και από εκεί και πέρα εξασφάλισε πόρους από offshore εταιρίες και από δανεισμό.

Στο όνομα του συλλόγου εξασφαλίστηκαν δύο ομόλογα με επιτόκιο 7,7%. Το πρώτο έχει αξία 73.700.000 ευρώ και χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή οφειλής της Μίλαν στη (μέχρι τότε) μητρική εταιρία “Fininvest”, η οποία με τη σειρά της κάλυψε οφειλές που προέκυψαν σε τράπεζες κατά την περίοδο της αγοραπωλησίας του συλλόγου. Το δεύτερο ομόλογο έχει αξία 54.300.000 ευρώ και χρησιμοποιήθηκε για τη διόγκωση του μπάτζετ, ώστε ο σύλλογος να κινηθεί δυναμικά στη μεταγραφική αγορά.

Επιπλέον, μέσω της “Rossoneri Sport Investment Luxemburg”, του επιχειρηματικού “βραχίονα” του Λι για την εξαγορά του 99,93% των μετοχών των “ροσονέρι”, εξασφαλίστηκε εξασφαλίσει δάνειο από την “Elliott Management Corporation”, ύψους 180.000.000 ευρώ, με επιτόκιο 11%. Το δάνειο πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2018, ειδάλλως το αμερικανικό hedge fund θα πάρει τις εγγυήσεις του Λι, δηλαδή τις ίδιες τις μετοχές της Μίλαν!

Την ώρα, λοιπόν, που το δικαστήριο της Φουτιάν κήρυσσε αναξιόχρεο τον Λι, ο Κινέζος επιχειρηματίας κατόρθωνε να αποδειχθεί φερέγγυος για τους οικονομικούς ελέγχους τόσο του συμβούλου της “Fininvest”, της εταιρίας “Lazard Italia”, όσο και των αθλητικών αρχών της Ιταλίας, που έδωσαν το “πράσινο φως” για την αγοραπωλησία.

Μετά από ένα καλοκαίρι όπου η ομάδα δαπάνησε σε μεταγραφές περίπου 200.000.000 ευρώ και έναν χειμώνα όπου ο διευθύνων σύμβουλος Μάρκο Φασόνε αναζητούσε 400.000.000 ευρώ για την αποπληρωμή του δανείου και διερευνούσε τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης.

Στις 8 Ιανουαρίου 2018, όμως, στα γραφεία της “Shenzhen Jie Ande” έφτασε ακόμα μία δικαστική απόφαση, εξίσου σοβαρή. Επρόκειτο για ένα έγγραφο από την “Bank of Canton” του Χονγκ Κονγκ, η οποία επίσης ζητά ρευστοποίηση των μετοχών της “Shenzhen Jie Ande” που κατείχε στην “Zhuhai Zhongfu”, ώστε να αποπληρωθεί το χρέος του Λι και σε αυτήν την τράπεζα.

Το πρόβλημα ήταν ότι στις 2 Φεβρουαρίου είχε οριστεί πλειστηριασμός των μετοχών στην ιστοσελίδα Taobao (το αντίστοιχο eBay στην Κίνα) προς όφελος της Τράπεζας της Τζιάνγκσου, εξαιτίας του προηγούμενου κατασχετήριου. Ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε, διότι στις μετοχές αυτές ίσως έχει έννομο συμφέρον πλέον και η  “Bank of Canton”, με συνέπεια να υπάρχει αναμονή μέχρι την νέα έκδοση δικαστικής απόφασης για τη δεύτερη υπόθεση κατάσχεσης εις βάρος της περιουσίας του Λι.

cronologia

 

Το 11,39% των μετοχών στην εταιρία εμφιάλωσης αποτιμάται σε 60.000.000 ευρώ και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για επαρκές ποσό ώστε να αποπληρωθούν τα χρέη του Κινέζου επιχειρηματία στους δύο τραπεζικούς οργανισμούς. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα ποσό που ένας επιχειρηματίας που ισχυρίζεται ότι διαθέτει την οικονομική ευχέρεια να πραγματοποιήσει deal ενός δισεκατομμυρίου με τη Μίλαν να μπορεί να το καλύψει μόνος του, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι εφικτό.

Όλα αυτά, παρά τις εγγυήσεις από τη “Rothschild” Λονδίνου, η οποία λειτούργησε ως σύμβουλος στην αγοραπωλησία της Μίλαν, με πρωταγωνιστή τον Πάολο Σκαρόνι, τότε αντιπρόεδρο της εταιρίας, φίλο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και νυν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μίλαν…

Την ίδια στιγμή, Η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Κίνας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για παράνομες πρακτικές της “Shenzhen Jie Ande” για απόκρυψη χρεοκοπίας για μήνες…

Photo credits: AP Photo/Luca Bruno

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *